Advarer mot bingo: – Kan lede til spillegalskap

Betsson Bingo er en av norges mest populære online bingoer.

Betsson Bingo er en av norges mest populære online bingoer.

Overlege Hans Olav Fekjær hjelper spillegale som er hektet på bingo. Nå vil han stoppe planene om økt toppgevinst, som Lotteritilsynet vil tillate.

Bingo har allerede et element av gambling i seg som fører til at en del får problemer og må behandles for spillegalskap. Hvis toppgevinsten økes til 50.000 kroner så vil det føre til at flere spiller om mer penger enn de egentlig har råd til, sier Hans Olav Fekjær, overlege ved Blå Kors Senter og leder for Foreningen for Pengespillproblematikk.

1,9 milliarder I dag er toppgevinsten på bingo 12.000 kroner, og det spilles årlig for over 1,9 milliarder, viser tall vi har innhentet fra Lotteritilsynet. Tilsynet går nå inn for å øke toppgevinsten til 50.000 kroner.

– Myndighetene er under konstant press fra dem som vil tjene på pengespill, både private aktører og foreninger, sier Fekjær.
Årlig hjelper han mellom to og tre personer som har spilt seg bort på bingo. Men langt flere får spilleproblemer på grunn av bingo i kombinasjon med spilleautomatene som står i bingohallene.
– Foreløpig har automatene vært verre enn selve bingospillet.
Bingo skal være et koselig og sosialt tilbud, men innslaget av gambling øker, og får vi høyere gevinster vil det bli verre. De fleste som spiller har i utgangspunktet dårlig råd. Når det lokkes med større gevinst vil noen spille oftere enn de egentlig har råd til, andre vil spille for mer enn de egentlig har råd til, sier Fekjær.

400 kroner per gang Lotteritilsynet mener derimot at det ikke er noen fare i å la bingofolket få sjansen til å vinne større summer.

– Vi vil begrense toppgevinsten til en pott som det spilles om bare n gang i uken for å unngå at det blir for stor pågang. Derfor tror vi ikke at det vil føre til noen form for spillegalskap, sier rådgiver Tore Bell i Lotteritilsynet.
Avdelingsdirektør Eivind Tessaker i Kultur- og Kirkedepartementet sier at eventuell fare for spilleavhengighet vil bli tatt hensyn til da den endelige avgjørelsen om toppgevinsten skal kunne økes blir tatt på nyåret.
For Bingo- og lotteriforbundet er økt toppgevinst en håndsrekning i kampen mot andre pengespill.
– Vi taper til spilleautomater, Norsk Tippings spill og til pengespill på Internett, så noe må vi gjøre for å beholde spillerne. Derfor ønsker vi økt toppgevinst velkommen. Det vil nok føre til at noen spiller litt ekstra, men jeg tror ikke det blir noe kjempeutslag, sier leder for forbundet, Tage Gullbrandson.

Mindre tilbake Men forbundet er likevel villige til å komme Fekjær i møte. Derfor ønsker de å dempe spillelysten ved å gjøre spillene med toppgevinst vanskeligere enn vanlig bingo, og begrense toppgevinsten til en månedlig supersjekk, og ikke n gang i uken slik Lotteritilsynet har foreslått. For de fleste bingohaller er det heller ikke noe økonomisk grunnlag for så høy gevinst n gang i uken, mener Gullbrandson

– Vi vil ikke at folk skal spille seg blakke, og bare fly etter potten på 50.000. Bingo skal være et sakte spill, med forholdsvis lav innsats og et viktig sosialt aspekt. Blir den nye toppgevinsten behandlet slik vi foreslår, så vil ikke det føre til noen form for spillegalskap, sier han.

Opp mot 10 prosent av befolkningen er innom en bingohall hvert år, og gjennomsnittsspilleren legger igjen rundt 400 kroner per gang. Tilbakebetalingsprosenten er nå på godt over 70 prosent, men Lotteritilsynet vil at den skal kuttes til 65 prosent.

This entry was posted in Nyheter. Bookmark the permalink.