Calvin Ayre – på rømmen fra amerikanske skattemyndigheter

Calvin Ayres - post 1Har du hørt navnet Calvin Ayre tidligere? Hvis ikke, er dette en eksentrisk mangemilliardær som er i de amerikanske myndigheters søkelys i forbindelse med de såkalte Panama Papers-avsløringene.

Disse dokumentene som angivelig ble lekket til en tysk avis fra en anonym kilde, har avdekket en rekke ulovlige virksomheter som har skjult store formuer i en rekke skatteparadiser.

Ayre grunnla i 1992 spillselskapet Bodog som var ett av de aller første spillseskapene på nettet.

Panama Papers ble altså lekket av en varsler til en tysk avis, og deretter var hele sirkuset i full gang. Forrige måned trappet de amerikanske skattemyndigheter opp jakten på flere av de angivelige skjulte milliardformuene som er blitt plassert i skatteparadiser rundt om i verden.

Noen av disse omstridte dokumentene ble av amerikanske myndigheter for kort tid siden offentliggjort, og blant disse inneholder det klar dokumentasjon som avslører hvordan både bedrifter og privatpersoner i flere år har gjemt vekk mange milliarder i en rekke skatteparadiser verden rundt.

Totalt snakker vi her om en samling på over 11,5 millioner dokumenter som gir klare, detaljerte beskrivelser av kundeforholdene til selskapene hos et Panama-styrt advokatselskap som kalles Mossack Fonseca.

Advokatfirmaet har angivelig tjent seg rike på å opprette selskaper i en rekke skatteparadiser, og dermed har selskapene og privatpersonene som er involvert i skandalen enkelt kunnet skjule alle opplysninger fra allmennheten.

På kundelisten finnes det også over 200 nordmenn i tillegg til to store norske banker.

Calvin Ayres navn dukker opp øverst på listen

Bilde fra Calvins Facebook-side

Det internasjonale konsortiet av undersøkende journalister (ICIJ offentliggjorde kort etter en omfattende mengde søkbar informasjon som omfatter mer enn 200 000 selskaper som skal ha blitt avdekket i Panama Papers-lekkasjen.

Ett av de navnene som dukker opp helt øverst på listen er den eksentriske mangemilliardæren og playboyen Calvin Ayre (54). Han grunnla i 1992 det første nettbaserte spillselskapet Bodog.

Når Bodog lanserte nettstedet deres tilbake i år 2000, tok det hele helt av og omsetningen til selskapet skal ha passert hele 60 milliarder norske kroner bare i løpet av 2000.
Interessen for nettspill opplevde sin boom i begynnelsen av 2007 i USA, og da skal Ayre ha uttalt han selv satt igjen med en formue på rundt fem milliarder kroner, mens hans selskap hadde omsatt for rundt 205 milliarder kroner i nettspill-gambling for år 2007.

Jakten på Calvin Ayre trappes opp

Tidligere ble Ayre tilbake i 2002 siktet av de amerikanske myndigheter for pengehvitvasking som hadde sin opprinnelse fra ulovlig spillvirksomhet. De fleste former for nettspill er faktisk ulovlig i USA, og flesteparten av kundene til Bodogs var amerikanere. Deretter stengte myndighetene også ned Bodogs nettside.
Siden dette har Ayre vært på rømmen fra de amerikanske myndigheter som driver klappjakt på han og hans likemenn. Men, hver gang de har vært i nærheten av å få tak i milliardformuen hans eller personen selv, har imidlertidig alle pengene blitt overført til et eller annet nytt skatteparadis, og Ayres selv forsvunnet fra jordens overflate.

Dokumentene inneholder altså konkrete bevis på en rekke av de hemmelige disposisjonene som Calvin og selskapet hans har foretatt seg opp gjennom årene. Men Ayre har alltid ligget et hestehode foran myndighetene og har på den måten kunnet skjule milliardformuen sin – så langt, kunne NBC News melde.

Lar seg ikke skremme

Ayre er imidlertidig ikke en mann som lar seg lett skremme av disse anklagene. Tvert imot, legger han fortløpende ut bilder og informasjon om hvor han er og hva han foretar seg i hverdagen sin på Facebook-siden sin.

Han postet for kort tid siden en post på Facebook-siden sin der han skriver: «Langhelg, Antigua-stil», med bildet en glad Ayre henslengt på en strandbar i godt selskap med lettkledde kvinner og masse god drikke.

«Jeg valgte litt ekstra benplass på flyet hjem», postet han i forrige måned, med et bilde av seg selv ombord i privatflyet sitt, også her omgitt av vakre kvinner. Ayre ligger nok lett henslengt på en strandbar et eller annet sted i Karibien når han ikke er ute og flyr med privatflyet sitt mellom noen de mange eiendommene han har både i Canada, Costa Rica og i Karibien.

Hodepinene til myndighetene i jakten deres på Ayres formue, er at Ayre er en canadisk statsborger. Canada har på sin side gjort det helt klart at de ikke kommer til å utlevere ham til statene.

Milliardformuen flyttes fra land til land

Totalt har USAs skattemyndigheter hittil klart å få kloa i rundt en halv milliard kroner av formuen til Ayre, noe som trolig bare er en del av det som myndighetene mener er ulovlige inntekter som kommer fra den tidligere spillemogulen som skal kartlegges og som skal beslaglegges.

Formuen til Ayre er blitt flyttet mellom bankkontoer i en rekke land, alt fra Sveits til Panama og Cayman Island. Panama Papers-dokumentene har nå vist at Ayre også har benyttet seg av kontoer på De britiske jomfruøyene.

– Vi er veldig ivrige på å se hva disse dokumentene inneholder. All informasjon som kan hjelpe oss med å avdekke bankkontoer eller fond og investeringer av noe slag er interessante, uttalte en talsmann for de amerikanske myndigheter til NBC.

Calvin net pic 3

Med søkelys på skatteparadisene

Ikke bare Ayre blir nå grillet av myndighetene. Flere hundre andre økonomiske rømlinger som de amerikanske myndighetene jakter på i dag skal også sitte på store formuer som kommer fra ulovlig nettspill i innenfor USA.

Varsleren av Panama Papers-dokumentene, har uttalt at motivet hans med var å sette søkelys på hvor utbredt denne typen skattesvindel faktisk er, og at det utrolig at det ikke en gang er ulovlig!

Han skriver også i sitt manifest at han sier seg villig til å samarbeide med politiet, og at tusenvis kan rettforfølges på grunnlag av Panama Papers-dokumentene, kan nyhetskanalen NBC melde.

Calvin Ayre bryr seg ikke

Dette er altså en stor svikt i det aerikanske rettsapparatet som lar folk som Ayre fortsette å fly tilsynelatende fritt rundt i privatflyet sitt mellom sine eiendommer i Canada, Costa Rica og Karibien.

Fra tid til annen oppdaterer Ayre nettsiden sin når han finner det for godt, og skriver med stor entusiasme om sine hverdagslige gjøremål på Twitter og Facebook-siden hans, og det ser ikke ut til at noe kan ta fra denne eksentriske milliardæren nattesøvnen hans – verken en knusende artikkelen fra NBC sist mandag, de omstridte Panama Papers-dokumentene eller at mannen faktisk er på listen over verdens mest etterlyste personer

«Mesteparten av dette er rett og slett bare fiksjon som har sitt opphav fra ett spesielt selskap som min søster registrerte på meg for å skaffe seg et hus i Thailand», postet Ayre på Facebook i forrige uke.

 

This entry was posted in Artikkler, Nyheter. Bookmark the permalink.