Grunn til å rope bingo!

Betsson Bingo er en av norges mest populære online bingoer.

Betsson Bingo er en av norges mest populære online bingoer.

Første juni 2007 var en merkedag for norsk bingo. Etter en lang og opphetet debatt hadde daværende kulturminister Trond Giske fått det som han ville. Spilleautomater ble forbudt, for å beskytte spilleavhengige mot seg selv.
Giske var til stede da Røde Kors knuste 1200 automater senere samme måned: «Denne type spill får vi forhåpentlig aldri se igjen», sa han.

Men selv om det kom et forbud mot seddelslukende maskiner, ble bingoautomatene holdt utenfor. Dermed flyttet mye av omsetningen over til dem. I 2008 sto de for over halvparten av bingoomsetningen på fire milliarder kroner. Grovt regnet gikk to milliarder dét året til bingoautomater, én milliard til databingo og én til hovedspill – den gamle varianten der du krysser ut oppropte numre på et brett. Databingo er en variant av bingoautomatene. Istedenfor å spille mot maskinen, spiller du mot et nettverk av spillere koblet opp med andre maskiner.

Bingolykken varte ikke evig. Myndighetene svarte med nye forbud, og de gamle bingoautomatene ble bannlyst 1. april i år. Videre har Kulturdepartementet gitt Lotteritilsynet i oppdrag å lage nye bingoforskrifter, gjeldende fra årsskiftet. Et sentralt punkt er å sikre at sidespillet databingo ikke vil øke på bekostning av hovedspillet.

Lotteritilsynet vil knytte tallet på databingoterminaler til omsetningen av hovedspill – med maksimalt 30 terminaler i et lokale. Det vises til bingoentreprenører som i dag har 100 ganger så høy omsetning på databingo som på hovedspill.

Dette er blitt den heteste poteten i bingobransjen.

–Forskriftene har vært ute på høring, og det er stort engasjement knyttet til databingo. Ingen tvil om det, sier seniorrådgiver Tore Bell i Lotteritilsynet.

Foreløpige tall viser at bruttoomsetningen på lovlige pengespill i 2009 var rundt 21,6 milliarder. Norsk Tipping topper med nær 10 milliarder, mens bingo er nummer to med 4,9 milliarder kroner. Rikstoto tar bronseplassen med 3,6 milliarder. Så følger de nye spilleautomatene kalt Multix med 1,7 milliarder. Extra omsatte for snaut én milliard, og øvrige lotterier utgjorde samlet en halv milliard.

Ser vi på nettogevinsten, kommer bingo litt dårligere ut, men er fortsatt nummer to etter Norsk Tipping med 1,5 milliarder mot 4,6 milliarder. Regnet om i prosent, sto bingo for 23 prosent av bruttoomsetningen for spill og lotteri i fjor. Nettoomsetningen var 18 prosent.

Økt omsetning kan også gi økte problemer. Hjelpelinjen for spilleavhengige registrerte en dobling av førstegangshenvendelser fra bingospillere i fjor, fra 40 til 80. Tallet ligger likevel godt under henvendelsene fra pokerspillere, der Hjelpelinjen registrerte 164 samtaler i fjor.

Lotteritilsynets beregninger viser at det er i de profesjonelle bingohallene økningen skjer. Det ble startet over 30 nye bingohaller i fjor. Bingoen som drives av lag og foreninger, er derimot på svakt nedadgående.

–Det er mest faste folk her, men det kommer en del innom og setter seg ned for å prøve, sier bingovertinne Åse Irene Strøm på Holmen Bingo i Stavanger.

Lokalet tilhører profesjonelle OK Bingo, som også driver bingo i Hillevåg og på Kvadrat.

Lokalene er koblet opp på samme nettverk, slik at du spiller samme spill i de tre bingohallene.

Totalt driver OK Bingo 26 bingohaller over hele landet. I 2008 fordelte bedriften 52 millioner kroner til frivillige foreninger, i gjennomsnitt 200.000 kroner til hver. Det er Lotteritilsynet som bestemmer hvor stor andel av nettoomsetningen som skal gå til samfunnsnyttige og humanitære formål. Resten disponerer bingoentreprenørene selv.

På hverdager åpner Holmen bingo klokka 10 og rekker 39 spill før dagen er omme. Søndager er de i gang klokka 13 og rekker 28 spill. Første fredag i hver måned er det i tillegg nattbingo, med høyere premier enn vanlig. Minsteinnsatsen er et lite brett til fem kroner, mens et vanlig koster 10 kroner.

–Det er opp til lommeboka hvor mye du vil bruke. Noen går ut med mer enn de hadde da de kom inn. Men du blir ikke rik av å spille. Det er det sosiale som teller. Du står fritt til å ta med deg mat og snacks. Drikke og suppe kan du kjøpe her, sier Åse Irene Strøm.

Hun vært både kelner og drosjesjåfør, men trives svært godt bak bingodisken.

–Du møter forskjellige folk og forskjellige nasjonaliteter. Er det ikke trivelige folk, har de ikke noe her å gjøre, sier hun.

Teknikken har gjort sitt inntog i bingolokalene; du kan spille med tastatur og skjerm om du ønsker. Turid Halleland holder likevel fast på gamlemåten og har teipet bingobrettet fast til bordet.

–Blir det bare det nye, er det slutt for meg. Jeg pleier å gå her av og til, når jeg har tid, sier hun.

Det er den sosiale biten som tiltaler henne, men håpet om en gevinst er selvsagt til stede.

–En gang vant jeg jackpoten på 18.000 kroner sammen med en venninne. Du håper jo hver gang, men det har bare skjedd den ene, sier hun og virker fornøyd likevel.

På dagbingoene, som Holmen, spiller de stort sett på brett med fem ganger fem ruter. Midtruten er vanligvis fri. Du kan vinne på én og én, utfylt vannrett rekke eller på fullt brett. Vanlig brettgevinst er 500 kroner, men det finnes ulike bonusmuligheter og jackpot.

Aldersgrensen for å komme inn på Holmen bingo, er 18 år. Dette ønsker Lotteritilsynet å gjøre gjeldende for alle bingolokaler fra og med neste år.

Leter du etter svar på hvordan det hele oppsto, peker oppslagsverkene mot det italienske lotteriet Lo Giuoco del Lotto d’Italia, som oppsto rundt 1530. På 1700-tallet tok franskmennene lotteriet et skritt videre og la til nummeropplesing. I neste århundre hev tyskerne seg på og brukte spillet for å lære barn nyttige ting som dyrenavn, stavemåter og ganging.

Men selvsagt måtte det amerikanere til for å gjøre bingoen verdensomspennende. Leketøysselgeren Edwin S. Lowe er mannen som får æren. Det fortelles at han iakttok spillet Beano på et omreisende tivoli nær Atlanta i 1929. Lowe la merke til hvor ivrige spillerne ble mens de la tørkede bønner på papplater for å dekke tallene som ble ropt opp.

Han tok med seg ideen til New York og arrangerte spillet for sine venner. De elsket det. Skal vi tro historien, ble én av dem så opphisset at han ropte ut «bingo» istedenfor «beano» da han vant. Dermed hadde spillet fått et nytt navn. At du kan spore bruken av ordet bingo om lotterispill tilbake til England i 1776, får så være. I hvert fall spredte spillet raskt i USA – ikke minst etter at kirkene hev seg på – og i 1934 skal det ha blitt arrangert 10.000 bingospill hver uke.

Lowe engasjerte matematikkprofessoren Carl Leffler til å lage nye tallkombinasjoner på bingobrettene, og Leffler skal ha levert 6000 ulike brett. Etter det, forteller sagaen, ble han gal. Noen historier er for gode til å sjekkes i hjel. Nyere datautregninger skal ha vist tallet på mulige kombinasjoner er 27-sifret. Prøv å sjekke det med blyant og papir uten å bli gal!

Den engelske varianten av bingo kalles 1-90, i motsetning til den amerikanske 1-75. I England går tallene altså opp til 90, og brettet er avlangt med 27 ruter: Ni bortover og tre nedover. Her i landet foretrekkes dette stort sett av lag og foreninger, som på bingokveldene til Kåsen IL i Klepp. Mens de profesjonelle bingoentreprenørene har hatt et par gode år, har foreningsbingoene hatt nedgang. Frykten er at nye og strengere regler fra Lotteritilsynet vil gjøre det vanskeligere å drive denne typen bingo.

Mens flere lag og foreninger har avviklet bingodriften de senere årene, har Kåsen IL fortsatt sin hovedinntekt fra bingokveldene.

Inntekter fra bingoen sørger for å dekke renteutgiftene til det flotte idrettsanlegget. Kåsen IL arrangerer bingo hver mandag og torsdag.

–Vi slet litt en stund og lurte på å gå ned til én dag i uka, men i det siste har vi hatt en fin oppsving, sier idrettslagets leder Gaute Stokka.

Spillet begynner klokka 18, men allerede halvannen time tidligere låses dørene opp. Folk kommer tidlig for å prate og for å sikre seg stambordet.

–Det er godt å komme seg litt vekk fra alt du ellers har å gjøre. De som hjelper til her, er helt fantastiske, sier Sonja Torkelsen fra sin faste plass ved hjørnebordet ved vinduet.

Hun bor i Sandnes og reiser til Kåsen-kveldene uansett vær. Snø eller storm er ingen hindring.

–Jeg har vært på mange bingosteder, men dette er den triveligste plassen, erklærer Bodil Salte ved nabobordet.

Ikke alle er like glade i ruskevær, og på Kåsen er det flest folk når været er bra.

–Eldre folk liker ikke så godt å ta seg ut i stygt vær. Det var flere her før, men kommer det 50 en kveld, er vi fornøyde, sier Osvald Høyland.

Han er leder for av de fire dugnadsgjengene som sørger for at hjulene går rundt og har vært med i 15 av de 22 årene med bingo på Kåsen.

–Folk kommer hit til bingokveldene både fra Egersund og Hundvåg, sier han og bukserer ut et breddfullt fat med nysmurte brunostrundstykker.

De første av kveldens rundt 25 kanner med kaffe er klare. Mat og drikke er gratis.

–Spillerne fortjener litt hygge. Det er viktig at idrettslaget gjør det trivelig for de frivillige vaktene, også. At Kåsen IL spanderer en middag på oss om høsten, setter vi stor pris på, sier Osvald Høyland.

Klokka nærmer seg seks, og lokalet er i ferd med å fylles.

–Jeg er her så å si hver gang, sier Johanne Holst.

95 år gammel er hun eldste spiller på Kåsen, og hun kjenner de fleste som er der. Om ikke av navn, så i hvert fall av utseende.

–Det er sunt å komme seg ut litt, og ikke bare sitte alene hjemme. Datteren min kjører meg hit. Hvis hun ikke kan, tar jeg en taxi, sier Johanne Holst.

–Det er kjempekjekt her. Jeg vant 500 kroner forrige gang, sier Monica Undheim fornøyd.

Én gang kunne hun også dra hjem med en tusenlapp, vunnet på en såkalt røver – et bestemt tall som er plukket ut på forhånd.

den høyeste bingopremie som er utbetalt i Storbritannia, er nesten 11 millioner kroner til Soraya Lowell fra Motherwell i 2008. Spillgiganten Gala Corel Group i Storbritannia hevder at bingo er Storbritannias mest populære gruppefritidsaktivitet.

Her i landet har Lotteritilsynet satt langt lavere grenser for hvor mye som kan betales ut. En enkeltgevinst i et hovedspill kan være 4000 kroner. I tillegg kan man ha gitte kombinasjoner der det bygges opp mot en jackpot. Denne kan øke med 4000 kroner om dagen, men ikke bli høyere enn 36.000 kroner – eventuelt kan den deles på to potter på 18.000 på hver. Premiene blir ikke høyere om flere spillehaller kobles sammen, men Lotteritilsynet foreslår å øke jackpotgrensen til 70.000 kroner neste år, og 5000 kroner i hovedspillene.

–Svenskene har gjort vellykkede forsøk med å koble sammen bingospill og praktiserer det i en viss grad. Det kan være en framtidsvisjon for oss også, men det krever samme trekningssystem i hallene. Det har vi ikke i dag, med fire-fem forskjellige aktører med hver sine systemer, sier Martin Aspelund.

Han er daglig leder i K. Aspelund AS, bedriften som hans far startet som et enmannsforetak på Rud i Bærum i 1962. Faren var blant bingopionerene i Norge, og K. Aspeund er i dag vokst til å bli en storleverandør av bingo- og lotteriutstyr, i tillegg til å drive to bingoer nær Sandvika.

–Ved å koble sammen bingospill, kunne vi hatt større happeninger og større premier – for eksempel hver lørdag klokka 12. Jeg tror det ville skapt mye blest og vært positivt for bransjen. Selv om Lotteritilsynet sier at tallet på bingohaller er gått opp, er det helt klart færre som spiller bingo nå enn for 20-30 år siden, sier Martin Aspelund.

I dag styres mye av spillet elektronisk, og Aspelund mener at bingospillere har vist en stor grad av tilpasningsdyktighet. Men noen vil ha det som før, og da skal du ikke tulle med bordplasseringen, fargene på bongene og tusjene.

–I dag drives det rundt 200 bingohaller profesjonelt i Norge, sier Aspelund.

De siste årene har bingohallene fått konkurranse fra bingo på nettet. Slikt spill er ulovlig å tilby i Norge, men i likhet med annet pengespill på nettet, styres det fra utlandet.

–Det er sikkert en del som sitter hjemme i stua og spiller bingo på den måten. Det er nok kommet for å bli, og vi får se hva myndighetene vil gjøre. Kanskje det beste ville vært å tillate det i Norge. Da kunne norske aktører vært med, og overskuddet ville genereres tilbake til norske formål, sier Aspelund.

Listen over nettbingo-operatører er lang, og flere tilbyr instruksjoner på norsk. Det lokkes med ulike pengegaver å spille for hvis du registrerer deg. Da vi var inne på nettsiden forrige mandag, fristet Bettson med en jackpot på 205.535.

300.000 nordmenn spilte om penger på nettet i fjor, en økning på rundt 50.000. Imidlertid oppgir minst halvparten av disse at de velger lovlige, norske nettsteder som Norsk Tipping og Rikstoto. Målingen utført av Respons Analyse AS for Lotteritilsynet viser at det faktisk var færre nordmenn som spilte på utenlandske nettsteder i 2009 enn året før.

Foreløpig utgjør ikke bingo noen stor av nettspillingen, selv om økningen var fra 50 prosent fra 2008 til 2009: Fra 2 til 3 prosent.

–Det er ikke tvil om det er ønsker om å opprette lovlige, norske bingosteder på nettet, men det er vanskelig å gjøre noe med dette slik regelverket er i dag, sier Tore Bell i Lotteritilsynet.

–Så dette er ikke noe dere har under behandling?

–Vi har ikke fått noen signaler om at det er aktuell politikk.

This entry was posted in Bingo. Bookmark the permalink.